Boek bestellen

Wat is bionica?

Als je aan de natuur denkt, waar denk je dan aan? Bos? Biologie? Pluizige beestjes? Waar je waarschijnlijk niet aan denkt is techniek, maar hoe gek het ook klinkt: de natuur zit er vol mee. In bijna 4 miljard jaar zijn fantastische biologische oplossingen ontstaan voor zaken als voortbewegen, boren, filteren, pompen, isoleren, zoeken, plannen, samenwerken, enzovoort. Er zijn zelfs kevers die explosies kunnen opwekken. Je kunt het zo gek niet bedenken of de natuur heeft een oplossing gevonden.

Vaak kan onze techniek hier niet aan tippen. De natuur gebruikt namelijk bijna altijd minder energie en materialen, kent een ongekende gevoeligheid en nauwkeurigheid, optimaliseert moeiteloos verschillende functies tegelijkertijd, verzoent tegenstrijdige eisen met elkaar, werkt bij omgevingsdruk en –temperatuur, recyclet alle materialen en is bovendien de uitvinder van efficiëntie en duurzaamheid. Daar kunnen wij nog wel wat van leren.

Deze biologische techniek verschilt aanzienlijk van onze eigen menselijke technologie en daar maakt bionica gretig gebruik van. Bionica, ook bekend als biomimicry, is een heel praktische innovatiemethode, die de biologische oplossingen gebruikt als een bron van onconventionele ideeën voor onze eigen toepassingen. De toepassingen kunnen technisch zijn, maar bieden ook oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen en sociale innovatie

Het inzetten van bionica heeft een aantal duidelijke voordelen. De gevonden oplossingen leveren vaak een aanzienlijke efficiencywinst. Hierbij is bijvoorbeeld 50 procent of zelfs meer energie- of materiaalbesparing geen uitzondering. Ook levert de natuur ‘proven technology’: technologie die in de praktijk heeft bewezen goed te functioneren. Daarnaast stroomlijnt bionica het innovatieproces door gericht te zoeken naar bestaande oplossingen in de natuur en deze te vertalen naar menselijke toepassingen. Dit kan een aanzienlijke tijdswinst opleveren. Bovendien, en dat is wellicht het meest geroemde voordeel, biedt bionica out-of-the-box-oplossingen die regelmatig voor doorbraakinnovaties zorgt.

Voor meer informatie en voorbeelden, zie de website van het Bionica Innovatie en Expertise Centrum en de columns van ‘De Bionische Vrouw’ in dagblad Trouw.